Punct de vedere – Cota unică de impozitare dezvoltarea economică

cota unică de impozitare

Mihaela Mitroi, fondatoarea Grupului GTA, a fost invitată de către publicația online Republica, să ofere un punct de vedere cu privire la cota unică și impozitarea progresivă. Așa cum bine știți, acest subiect este extrem de vehiculat în spațiul public de ceva vreme, iar opiniile pro și contra sunt numeroase. Factorii decizionali doresc astăzi revenirea la taxare diferențiată pentru a crește încasările la bugetul de stat, dar după cum bine se știe, gradul de colectare la bugetul de stat în România a fost întotdeauna mai mic prin comparație cu media celorlalte țări din Uniunea Europeană.

În editorialul publicat, Mihaela Mitroi punctează importanța unui aspect uneori neglijat în această dezbatere pro și contra: „momentul în care se face această joncțiune”. Altfel spus, dezbaterea despre renunțarea sau nu la cota unică de impozitare ar trebui să se centreze asupra unei analize de oportunitate, ținând cont de contextul economic actual, dar și realitățile cu care se confruntă deopotrivă ANAF-ul și contribuabilii.

Creșterea colectării nu vine doar din creșterea de taxe, pentru că nu poți să crești atât de mult taxele cât să compenseze eficientizarea colectării. — Mihaela Mitroi

De asemenea, în cadrul acestui editorial sunt subliniate avantajele economice pe care cota unică le-a adus mediului economic de pe piețele emergente. Nu sunt uitate nici aspecte privitoare la digitalizarea ANAF sau programele implementate de Administrația Fiscală, etc. Pe platforma Republica mai poți citi și analiză publicată de Mihaela Mitroi cu ceva vreme în urmă privitoare la sistemul fiscal Nu există sistem fiscal unic pentru toți. Ce sisteme de impozitare au Cehia, Elveția și SUA.

Platforma Republica

Republica este o platformă online deschisă dezbaterilor publice, fondată de Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru. Ei au reușit să strângă o echipă de contribuitori care activează în diverse domenii de activitate antreprenoriat, finanțe-bănci, cultură și jurnalism, comunicare și media,  educație etc. Aceste articole, interviurile acordate presei, precum și participarea la numeroase conferințe, vin să susțină eforturile Mihaelei Mitroi de atrage atenția asupra impactului modificărilor legislative cu privire la fiscalitate asupra mediului de afaceri din România.